Anti-Zwarte Piet protest

Verbied anti-Zwarte Piet protesten tijdens intocht.

Op zaterdag 17 november willen verschillende actiegroepen, tijdens de Haagse intocht van Sinterklaas, demonstreren tegen Zwarte Piet. Demonstranten van Kick Out Zwarte Piet, Zwarte Piet is Racisme en Stop Blackface roepen medestanders op om tussen 15.00 en 17.00 uur actie te komen voeren op het Plein, waar de intocht van de Sint eindigt. Naar aanleiding van de aangekondigde demonstratie heeft gemeenteraadslid Sebastian Kruis namens de Haagse PVV raadsvragen gesteld. Hij roept burgemeester Pauline Krikke op om de demonstratie te verbieden en geen anti-Zwarte Piet protesten toe te staan tijdens de intocht van Sinterklaas op 17 november 2018. In juni van dit jaar besloot burgemeester Krikke dat Pegida niet voor de As-Soennah moskee mocht barbecueën vanwege een sfeer van confrontatie en provocatie wat zou kunnen leiden tot ernstige verstoringen van de openbare orde. Wat de PVV betreft valt protesteren tegen zwarte piet tussen de kinderen op de dag van de Sinterklaasintocht hier ook onder.

Raadslid Sebastian Kruis: “De vrijheid van meningsuiting is voor ons erg belangrijk en iedereen mag van ons altijd demonstreren maar wij willen niet dat een kinderfeest wordt verpest door protestclubjes tijdens de Sinterklaasintocht. Als zij toch komen opdagen mogen ze wat ons betreft de roe van de ME krijgen.”

Raadsvragen:

  • Is het u bekend dat op zaterdag 17 november  verschillende actiegroepen willen demonstreren tegen Zwarte Piet tijdens de Haagse intocht van Sinterklaas?
  • Hoe beoordeelt u het feit dat demonstranten van Kick Out Zwarte Piet, Zwarte Piet is Racisme en Stop Blackface medestanders oproepen om tussen 15.00 en 17.00 uur actie te komen voeren op het Plein, waar de intocht van de Sint eindigt?
  • Herinnert u zich uw eigen besluit om een Pegida-demonstratie geen doorgang te laten vinden voor de As Soennah-moskee vanwege een sfeer van confrontatie en provocatie wat zou kunnen leiden tot ernstige verstoringen van de openbare orde?
  • Bent u bereid om deze demonstratie te verbieden omdat het demonstreren tegen Zwarte Piet tijdens de intocht op de plek van de intocht een sfeer van confrontatie en provocatie met zich meebrengt wat zou kunnen leiden tot ernstige verstoringen van de openbare orde? Zo nee, waarom niet?
  • Bent u bereid om alle anti-Zwarte Piet protesten te verbieden tijdens de intocht van Sinterklaas op 17 november 2018 ? Zo nee, waarom niet?
  • Kunt u deze vragen met de grootst mogelijke spoed doch uiterlijk 16 november beantwoorden?

 Eerder riep de PVV in de Haagse gemeenteraad burgemeester Pauline Krikke ook al op om geen anti-Zwarte Piet protesten toe te staan tijdens de intocht van Sinterklaas op 17 november 2018. Deze oproep deed fractievoorzitter Karen Gerbrands tijdens een door NIDA en de HSP aangevraagd debat over de kwestie in de Haagse gemeenteraad in de commissie samenleving van 18 oktober. Fractievoorzitter Karen Gerbrands zei toen: “Als Pegida niet voor de As-Soennah moskee mag barbecueën omdat dat leidt tot een sfeer van confrontatie en provocatie, dan valt  dat het protesteren tegen zwarte piet tussen de kinderen op de dag van de Sinterklaasintocht in dezelfde categorie.”

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij sturen geregeld nieuwsbrieven om onze achterban op de hoogte te houden van nieuws & ontwikkelingen. Wilt u ook op de hoogte blijven? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief door op onderstaande link te klikken.

Volg ons op...